Bikinimoten gjennom 70 år

Bikinimoten gjennom 70 år

5. juli 1946 presenterte den franske designeren Louis Réard en ny type badedrakt på Piscine Molitor i Paris. Denne badedrakten døpte han Bikini. Todelte badedrakter hadde vært tilgjengelig på markedet en stund, men de viste ikke mye hud. Jacques Heim hadde allerede i 1932 lansert en todelt badedrakt som ble kalt «Atome», men denne brakte ikke med seg noen særlig stor suksess. Både Heim og Réard forsøkte å markedsføre sine oppfinnelser som den minste badedrakten som noensinne hadde vært laget, men Réards bikini var mest kontroversiell fordi man med denne viste navlen for første gang. Men til tross for oppmerksomheten den fikk, så virket det ikke som om verden var helt klar for dette enda, og de fleste kvinner fortsatte å bruke en mer dekkende versjon av bikinien i begynnelsen.

I 70 år har vi vært vitne til mange ulike modeller, og forskjellige positurer og holdninger til bikini i moteverdenen. Her kan du være med på en tidsreise gjennom flere tiår, - la deg inspirere!

  • 70 years of the bikini moving images Stylight
[unex_ce_button id="content_qnhg3v226,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.no/wp-content/uploads/sites/36/2016/07/The-bikini-turns-70-individual-slides-Stylight.zip" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]LAST NED GIF[/ce_button]

Bikiniens 40-tallsstil: Fortstatt skandaløs

På denne tiden var bikinien fortsatt kontroversiell slik den ble presentert av Réard. Skuespiller og svømmer Esther Williams, kjent som «Amerikas havfrue», kritiserte bikinien og nektet å bruke den. I stedet laget hun sin egen kolleksjon av badetøy. I begynnelsen ble badedrakter laget av bomull eller lin, noe som førte til at de ble veldig tunge når de ble våte og trengte betydelig mye lengre tid til å tørke. Den minimalistiske franske stilen var fortsatt dristig, og den typiske todelte badedrakten hadde fortsatt en underdel som gikk høyt opp i midjen, som en badebukser for kvinner. I tillegg hadde den ofte et lite forkle foran, og navlen skulle ikke vises. 

Tilbehør: Turban var et populært tilbehør under krigstiden, og man kunne skaffe seg et nytt og glamorøst tilbehør bare ved å pakke et skjerf rundt hodet. Hollywood-stjernen Carmen Miranda hadde noen utrolige og eksotiske varianter med tropiske frukter og blomster. Salvatore Ferragamo fant opp kilehæler på slutten av 30-tallet, og disse ble flittig brukt når man skulle gå til stranden. De var perfekte for sommertid, og kilehæler ble et kjent varemerke på 40-tallet.

Bikiniens 50-tallsstil: Jenta i bikini

I Europa blir Cote D' Azur, bedre kjent som den franske riviera, hovedstaden til bikinien. Dette var mye på grunn av den kontroversielle skuespilleren Birgitte Bardot. Hun skapte internasjonale overskrifter da hun i 1953 blir sett på Croisette i Cannes kun iført en liten bikini. Året før hadde hun spilt hovedrollen i filmen The girl in the bikini. I USA er de minimalistiske bikiniene ofte brukt av sexy pinup-jenter, men er fortsatt et dristig valg i Hollywood. Skuespiller Jane Russell skulle egentlig ha på seg en i filmen The French Line, men endte opp med å bruke en hel badedrakt fordi hun følte seg veldig naken i bikini. Nylon blir allment tilgjengelig internasjonalt, og brukes for å produsere bikinier også.

Tilbehør: I USA var «Tiki» og «Exotica» på vei oppover, og denne blandingen av tropiske og eksotiske elementer ble vanligere i mote og hjemmedekor. Til og med Elvis lot seg fascinere av denne trenden, og bygde det han valgte å kalle for et jungelrom i boligen sin på Graceland. Stråvesker som var dekorert med feminine blomster eller bånd var supermoderne. Det hele startet som en populær trend og ble senere adoptert av store, internasjonale motedesignere. Dette ble gjerne kombinert med skrå katteøye-solbriller.

Bikiniens 60-tallsstil: Futuristisk og optiske mønstre

Bikinien kommer seg inn i klesskapene til flere og flere kvinner, og LowCut-underdeler og tettsittende topper blir populært. Lyrica innføres på 60-tallet og blir brukt til å lage badetøy også. I USA er tiden inne for The Beach Boys, strandliv og surfing. Bikinien som regnes for å være den mest ikoniske dette tiåret er den som Ursula Andress brukte i James Bond-filmen Dr. No i 1962. I 1964 begynner det amerikanske magasinet Sports Illustrated på årsbasis å skrive om og trykke bilder av spesielt utvalgte bikinier, hvor den originale undertittelen var «Nothing but bikinis!»

Tilbehør: Gjennom det svingende 60-tallet ble optiske og geometriske mønstre svært populært. For å fullføre den futuristiske 60-tallslooken tok man gjerne på seg en badehette, et par ovale solbriller og stod i teatralsk positur.

Bikiniens 70-tallsstil: Heklemani

 

Til tross for utviklingen av nye materialer blir heklede bikinier svært populært. Fortrinnsvis skulle det være fargerike og trekantede bikinioverdeler. Tangaen ble også innført under dette tiåret, og det er ulike historier om hvordan den først oppstod. Noen hevder at den først ble til i Brasil, andre i Ibiza. Den østerrikske designeren Rudi Gernereich designet også en unisex tangabikini i 1974, som en reaksjon på at Los Angeles forbød nakenhet på strendene.

Tilbehør: Solbrillene ble større og større, og ble ofte kombinert med et hodebånd for å få en mer hippiestil over det hele. En annen 70-talls must have er tresko og kilehæler, og aller helst en kombinasjon av disse.

Falt dette i smak? Klikk på bildene for å se flere produkter

Bikiniens 80-tallsstil: Rompetaske og høyt avkuttede ben 

Takket være Jane Fondas treningsvideoer, ble aerobic, leggvarmere og sporty hodebånd ekstremt populært. Etter et helt år med hard trening, ville 80-tallets kvinner vise frem figuren på stranden i bittesmå badedrakter som fremhevet hoftene. Bikiniunderdelen skulle ha ekstremt høyt avkuttede ben, noe som ble introdusert på 80-tallet og holdt seg i motebildet til helt på starten av 90-tallet. Denne underdelen ble ofte kombinert med en bandeau-topp. Den androgyne looken ble populær og tillot veldig korte hårfrisyrer som var perfekt for varme sommerdager.

Tilbehør: Sneakers, scrunchie i håret og rumpetaske gjorde alt komfortabelt og praktisk. På strandfester var det Boom Box som gjaldt, på rolige dager ble den erstattet med en walkman: den første modellen ble lansert i Japan av Sony i 1979.

Bikiniens 90-tallsstil: California slår tilbake

På grunn av TV-programmer som Baywatch og Beverly Hills 90210 ble oppmerksomheten igjen rettet mot Californias strender på 90-tallet. Gjennom Baywatch var man vitne til hovedpersonenes daglige rutiner som livreddere, og ikke minst den ikoniske, røde badedrakten. Beverly Hills 90210 på sin side ble et utstillingsvindu for tenåringstrender i Los Angeles. Leopardmønstre var helt klart en av disse trendene. De veldig fargerike mønstrene fra 80-tallet ble sakte men sikkert faset ut av motebildet, og Valeria Mazza og Tyra Banks stilte opp på forsiden av Sports Illustrated Swimsuit Edition iført leopardmønster i 1996.

Tilbehør: Rulleskøyter ble innført på 80-tallet, og tok helt av i løpet av 90-tallet. Dette ble en populær sport å drive med langs strandlinjen. For å fullføre strandlooken kan man ta på seg en baseballcaps, store øreringer og armbånd.

Bikiniens milleniumsstil 2000-tallet: Navlen skal vises

Navlen fikk mye oppmerksomhet på grunn av navlepiercinger og smykker som rettet fokuset mot navlen. Magetoppen ble veldig populær i løpet av 90-tallet, og på tidlig 2000-tallet var det bikinibukser med lavt liv som gjaldt. Trekantbikinien var det vanligste badetøyet på 2000-tallet, og man gikk ofte for metalliske undertoner eller bikinier i enkle, hvite farger.

Tilbehør: Hatter ble veldig populært på det tidlige 2000-tallet. Alt fra bøttehatter til stråhatter var vanlig å ha på seg på stranden. Solbrillene skulle være store, og gjerne i ulike former og fasonger - alt fra hjerter til firkanter, og glassene var gjerne farget. Bærbare teknologier fikk også sitt inntog på strendene. Fra Nokia mobiltelefoner til iPod, som ble lansert av Apple for første gang i 2001.

Bikiniens 2010-stil: Sunnhet og normcore

Vi har bare kommet litt over halvveis, så det er kanskje litt tidlig å si. Men årets wrapbikini er i vinden! Blonder, stropper og geometrisk samspill inspirert av sportsbikinier gir bikiniene et veldig moderne uttrykk. Sunnhet trendy, og bikinien skal gjerne brukes på stranden under en økt med yoga. Aller helst skal bikinien også matche en grønn, forfriskende juice. Når det kommer til kroppsfokus, ber kvinner nå om et mer realistisk bilde. Sports Illustrated annonserte at på årets utgave av Swimsuite Edition skal den formfulle modellen Ashley Graham pryde forsiden. 

Tilbehør: Runde briller og speilglass fikk en oppsving på 2010-tallet, og de mest trendy for tiden er de hvor rammen kun er på oversiden av brillene. Normcore-trenden, hvor målet er å blende inn i mengden ved å bruke «normale» klær, og athleisure-trenden, har ført til at slippers har blitt en must have, både i byen og på stranden.

Falt dette i smak? Klikk på bildene for å se flere produkter

  • Bikini birthday 60s model in white bikini Stylight
  • Bikini birthday 40s model in red bikini Stylight
  • Bikini birthday 50s model in floral bikini with raffia basket Stylight
  • Bikini birthday 60s model in white bikini and black sunglasses Stylight
  • Bikini birthday 70s model in orange bikini flap hat and gitar Stylight
  • Bikini birthday 80s model in hot pink bikini and headband Stylight
  • Bikini birthday 90s model in leopard bikini and baseball cap Stylight
  • Bikini birthday 2000s model in metallic bikini sunglasses and cowboy hat Stylight
  • Bikini birthday 2010s model in red bikini taking a selfie
[unex_ce_button id="content_y849a5swq,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.no/wp-content/uploads/sites/36/2016/07/The-bikini-turns-70-individual-slides-Stylight.zip" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]LAST NED BILDER[/ce_button]

Hva skal du ha på deg på stranden?