25 år med Beverly Hills 90210

Beverly Hills 90210 fyller 25 år

Fjerde oktober 1990 ble Beverly Hills 90210 vist på skjermen i USA for første gang. Selv om det for enkelte føles som i går, fyller serien nå 25 år!


Et av varmerkene til serien er og bli antrekkene til hovedkarakterene: Vi får øyeblikkelig fashion flashbacks når vi tenker tilbake på den ikoniske serien som holdt det gående i 10 år. I løpet av dette tidsrommet ble flere av skuespillerne byttet ut og karakterene utviklet seg i takt med moten - som ble mer minimalistisk jo lengre ut  i 90-tallet vi kom. Vi ville hylle begynnelsen på denne ikoniske TV-serien, og i anledning seriens 25-års jubileum presenterer Stylight 25 motehøydepunkter fra Beverly Hills 90210s tidlige dager. Og en ting er sikkert: de gjør oss nostalgiske!

 

[unex_ce_button id="column_content_53nm1l5pj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#bcbcbc" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0" button_border_color="#bcbcbc" button_border_radius="0" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://love.stylight.no/wp-content/uploads/sites/36/2015/09/BH_90yFashion_NO.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]LAST NED BILDET I FULL STØRRELSE[/ce_button]

Seriens suksess

Forgjengeren til dagens tenåringsserier ble skapt av Darren Star og produsert av Aaron Spelling (faren til Tori Spelling a.k.a. Donna Martin) som hadde Guinness verdensrekord som den mest profilerte TV-produsenten i verden. Når han gikk bort i 2006 hadde Spelling produsert mer enn 5000 timer med TV og var mannen bak suksess-serier  som Charlie’s Angels, Dynastiet og Den syvende himmel (7th Heaven).

Seriens hovedpersoner oppnådde en utrolig popularitet og fikk raskt status som tenåringsidoler. I september 1991 prydet Shannen Doherty, Jason Priestly og Luke Perry forsiden av både People Magazine og Entertainment Weekly, samt Rolling Stone i 1992. Det samme året var Luke Perry avbildet på forsiden av Vanity Fair, i bar overkropp og med pistol i hånden. For fansen fantes det også et offisielt Beverly Hills 90210 magasin og en uendelig mengde produkter inspirert av serien: alt fra T-skjorter til skolesaker.

Og historien fortsatte. Bortsett fra Melrose Place hadde serien også en annen og nyere spinoff, kun kalt 90210, som ble lansert av kanalen CW og vist fra 2008 til 2013 (TV2 i Norge). Tidligere i år annonserte den amerikanske TV-kanalen Lifetime at de planlegger å produsere “The Unauthorized Beverly Hills 90210 Story” som vistnok skal avsløre backstage-hemmeligheter, intriger og konflikter som oppsto i seriens fire første sesonger, før Shannen Doherty forlot serien.

 

 

Hvordan det hele startet

Serien begynner med tvillingene Brandon og Brenda Walsh som sammen med foreldrene har flyttet fra Minneapolis til Beverly Hills, Los Angeles. De begynner på West Beverly Hills High School og introduseres for sine Beverly Hills klassekamerater med en litt annen livsstil - og med nytt miljø og nye venner kommer nye tenåringsproblemer og konflikter.

Brenda gruer seg til første skoledag: hva skal hun ha på seg? Vil hun få nye venner? På sin første dag møter hun motebevisste Kelly Taylor som raskt  introduserer henne til luksus-shopping på eksklusive Rodeo Drive, og “pool parties” med de kuleste i klassen. Hun introduserer også Brenda for den like motebevisste Donna Martin, som er hakket mer naiv og vennligsinnet enn Kelly. Brandon derimot, melder seg inn i skoleavisredaksjonen hvor han møter Andrea Zuckerman, sjefsredaktør og skolelys. David Silver er en førsteårselev med en enorm musikkinteresse, men som sliter med å bli akseptert av sine eldre medelever. Brandon blir etterhvert venner med spøkefuglen Steve Sanders, sønnen til en kjent skuespillerinne, og einstøingen og surferen Dylan McKay.

 

 

MOTEN BAK SERIEN - Tidlig 90-tall

Da sesong 1 startet i 1990 var moten fortsatt påvirket av slutten på 80-tallet. Seriens umiddelbare popularitet gjorde også at antrekkene ble nøye notert og kopiert av tenåringer verden over, og med dagens fasinasjon for 90-tallsmote har enkelte av trendene kommet tilbake i motebildet.

 

Bukseseler var en av Donna Martin’s kjennemerker i den første sesongen og er nå tilbake takket være kjendiser som Rihanna, Beyonce og Miley Cyrus.

 

Skolegården til The West Beverly Hills High School minnet ofte om en blomstereng takket være blomsterkjoler, kombinert med Dr.Martens boots, og 90-tallets besettlese med tusenfryd. Tusenfryd, som forøvrig var Donnas favoritt, preget mønstre og tilbehør. Et av 90-tallet mest ikoniske bilder var Drew Barrymore’s photoshoot for Rolling Stone i 1995 hvor skuespillerinnen var dekket av tusenfryder i hår og kropp. Blomster var også festet til bøttehatter, en trend som i nyere tid har blitt varmt mottatt av hip-hop-artister og  hipstere.

Sjelden har moten vært så fargerik og mønstret som på begynnelsen av 90-tallet: fargerike geometriske mønster var overalt fra pullovere og skjorter til surfeshorts. Og la oss ikke glemme de fargerike tightsene som ble brukt lagvis under skjørt og shorts sammen med like fargerike sokker og leggvarmere.

Og hva er vel en tenåringsserie uten en plass å henge med venner etter skolen? For Beverly Hills 90210-gjenger var det The Peach Pit, en retro diner hvor Brandon jobbet. Dineren var en perfekt match til Brandon som ofte hadde opprullede T-skjorteermer og brylcreem i håret a la Elvis og James Dean. Dylan derimot, var mindre rockabilly og mer reinspikka bad boy med en plaget sjel - kompett med snekkerbukser og ring i øret.

Å vise frem hoftene var et must på LA’s Venice Beach, takket være badedrakter med høy skjæring. Og det gjaldt ikke bare i denne serien... Du husker kanskje Pamela Anderson’s ikoniske badedrakt i Baywatch? Av dagens kjendiser som har gjenopptatt trenden er nok Kardashian-søstrene de mest profilerte - som i samme slengen henger seg på “thighbrow” fenomenet og selfølgelig poster bilder av det på Instagram.

Bortsett fra California Surfin’ og strandliv var sport en del av hverdagen for gjengen i Beverly Hills. Steve var en sporty fyr som ofte kledde seg i magetopper og korte T-skjorter fra Nike og andre hippe merker når han trente - en trend som ikke var forbeholdt kvinner på den tiden. Kanskje ikke noe dagens tenåringsgutter gjenopptar med det første..? En annen sporty trend på West Beverly High var L.A. Lakers merchandise. Basketball-lagets logo var å finne på singletter og capser (selvfølgelig brukt bak-fram), for ikke å nevne de ikoniske special edition basketballskoene Converse designet til ære for basketballspilleren Magic Johnson.

For gjengen til Brenda og Kelly var det mom jeans som gjaldt, og til tross for den moderne betegnelsen var ikke mom jeans stjålet fra mødrenes klesskap - den gang var de bare normale jeans som virker utdaterte og baggy sammenlignet med dagens skinny jeans.

På den tiden ble de brukt sammen med posete T-skorter og brede belter - i dag blir enkle "basic" T-skjorter i grått, hvitt eller svart brukt med dressjakker og høye hæler for en moderne og avslappet vri.

Bling, bling! Gullkjeder var å finne på vesker, som smykker og belter sammen med store gullringer i ørene. Gulltrenden ble fort plukket opp i high fashion og vi kunne se supermodell Linda Evangelista dekket i gullkjeder av alle slag i reklamer for både Chanel og Versace i begynnelsen av 90-tallet. Og i 2014 brakte det maksimalistiske motehuset Moschino trenden tilbake ved å sende modeller dekket i gullkjeder og gullbelter ned catwalken.

Hvis det er et arrangement hvor det gjelder å se og bli sett for Beverly Hills-gjenen er det skoleballet i slutten av sesong 1. Kelly er med i kampen om å bli kåret til ballets dronning, helt til det verst tenkelige skjer - Brenda og Kelly dukker opp i identiske svarte kjoler! Dette var før nåtidens sosiale medier og gruppe-chatter hvor dagens unge lett kan dele antrekk og unngå å dukke opp med samme kjolen som venninen...

Skinnjakker med frynser, hullete svarte gensere, blondecardigans og ryggsekker i skinn er kanskje noe du vil se på nåtidens Coachella, men var å se på TV-skjermen årtier før det ble kult igjen.


Og hva med deg? Hva er dine favoritt-trender fra Beverly Hills 90210?